úterý 1. srpna 2017

Inspirace pro letní vaření

Znáte to určitě všichni. Když teploměr v létě vyšplhá hodně nahoru, chuť něco vařit nebo péct pro změnu rychle klesne. Chvíli to určitě nevadí, dáme si salátek, nějaký ten jogurt, kousek ovoce a hlavně doplňujeme tekutiny. Naše tělo určitě snížený příděl jídla vydrží a ve většině případů nám i poděkuje!

Pokud však vedro trvá dlouho, může se stát, že budeme přejedení "zeleného lupení". Pomalu začínáme mít chuť na něco jiného. Lehkého a dobře stravitelného, ale určitě také dobrého. Ti ohleduplnější pomyslí i na to, že by příprava jídla také neměla trvat příliš dlouho.

Typickým letním pokrmem je lečo. Může být pouze zeleninové, nebo s dobrou klobásou.  Krásně vybarvených rajčat a paprik je v létě všude dostatek. Příprava velkého hrnce leča trvá zručné kuchařce zhruba hodinku. Když vaříme lečo pro dospěláky, nezapomeneme přidat chilli papričku či feferonku. Dodá leču ten správný říz! Jako přílohu většinou podáváme (dobrý) chléb. Podrobný postup na přípravu leča, které mě naučila vařit moje tchýně  najdete stránkách Česká hospodyňka.

















V horkých dnech se mohou hodit i těstovinové saláty. Je lepší si je udělat předem a nechat je odležet pár hodin v chladnu. Samozřejmě dobře přikryté, aby neoschly! Tyto saláty můžeme připravovat s masem i bez. Pár receptů pro inspiraci:
Těstovinový salát se sušenou šunkou
Těstovinový salát s lososem
Těstovinový salát s mozzarellou.

Lehké je také rybí maso a rovněž jeho tepelná úprava bývá rychlá. Pokud máte v rodině rybáře, jistě si poradíte sami. A my ostatní? Můžeme si třeba připravit kousek lososa s kuskusem.

Teplé víkendové večery přímo svádí k tomu vykouzlit něco na grilu. Co třeba připravit si
Grilovaná krůtí prsa na medu nebo Grilované ryby nebo  Grilované kuřecí plátky se šalvějí?

A jaké letní (rychlé, zdravé, chutné) dobroty jste si oblíbili Vy?

Žádné komentáře:

Okomentovat